توجه و جستجو در متن سنگنوشتهها و مقایسهی نوشتاری و تصویری سنگنگارهها حکایت از آن دارد که نگارهها نسخهی کامل همان سنگنوشتههاست که به تصویر درآمده یعنی یک مطلب را با دو نوع نگارش (تصویری و نوشتاری) یادآوری کردهاند.
این روش دقیق و وسواسی بازنمایی به صورت نوشتاری و تصویری را میتوان در به نگارهدرآوردن ظاهر و حالات اقوامی هم دید که در سنگنوشتهها از آنها یاد شدهاند، برای نمونه، طوق گردن نشانۀ پارسیها، و دستبند نشانۀ مردمان.... گلدان طلا نمایانگر مردمان .... که تمامی اینها در کاووشهای تختجمشید پیدا شده و اکنون در موزههای دنیا نگهداری میشود.
بر اساس آموزهی زرتشت، رستگاری مردمی به ترتیب از راه "دانش - اردیبهشت" ، " مهرورزی - بهمن" و"خدمتگزاری - شهریور" و "بردباری و شکیبایی-اسفند" به "رسایی -خورداد" و " جاودانگی- امرداد" می رسد. در گوشوارهای تالار اصلی تخت جمشید میبینیم گذار از چهار امشاسپند- گذارهای اول تا چهارم - با به نمایش درآوردن نگارههای کشتن دیوان و سپس استفاده از سر آنها برای سر ستونها گزارش تصویری شده است.
برای پیوستن به اهورامزدا و دریافت کامل او باید دانش ِاندوختهی آدمی با مهر و شور زندگی درآمیزد و به گونهی خدمتگزاری به بشریت به بار آید. تنها در این حالت است که رهرو این راه به ایمان استوار "سپندارمذ" و کمال "خرداد" و جاودانگی " امرداد" میپیوندد.
فرایند گذار از شش امشاسپند که نزدیکترین ایزدان به اهورا مزدا هستند و دایرهی کمال را تشکیل میدهند نشانهی یک زرتشتی رستگار است که داریوش و خشایارشا خود را درخور آن میبینند. اینچنین است که در سنگنوشتههای داریوش و خشایارشا عبارات " همه را به تأیید اهورا مزدا ساختیم" ، " اهورامزدا مرا بپایاد"، " کشور مرا و آنچه را که کردهام و آنچه را که پدر من کرده است همه را اهورامزدا بپایاد"، " این قوم را بپای، اگر این قوم پاییده شود اهورا برکت جاودانی بر این دودمان ارزانی خواهد داشت" دیده می شود.
حال برای گذار پنجم و ششم که رسیدن به کمال "خرداد" و سپس جاودانگی " امرداد" که دایرهی کمال را با مرکزیت اهورامزدا به خیال درمیآورد، داریوش و خشایارشا در آرزوهایشان حضور این دو امشاسپند را میطلبند که در سنگنوشتههایشان دیده میشود. در گاتها هم مانند اوستا معمولا این دو امشاسپند با هم میآیند (یسنه – هات 33 – بند 9 – اهنودگات ؛ یسنه – هات 34 – بند 11 – اهنودگات ؛ یسنه – هات 44 – بند 17 و 18 – اُشتَوَد گات ؛ یسنه – هات 45 – بند 5 ؛ یسنه – هات 47 – بند1 – سپنتمد گات ؛ یسنه – هات 51 – بند 7 – اُشتود گات).
خرداد به معنی کمال و رسایی و امرداد به معنی جاودانگی و پایداری نمایندهی آرمانهای نیرومندی و سرچشمهی زندگی، آبادانی، زایش و رویشاند؛ آدمی برای پیوستن به اهورامزدا و دریافت کامل او باید رهرو گذار مینوی باشد تا به کمال (خرداد) و جاودانگی (امرداد ) بپیوندد.
در اینجا در نگارهها میبینیم که حضور این دو امشاسپند به شکل استادانه، ظریف و شاعرانهای با گل نمادپردازی شده، به ویژه در نگارههایی که مفهوم سپنتایی (تقدس) و نگارهی فرهوشی (فروهر) در آنها نقش بسته و گیاه زنبق به عنوان نماد دو امشاسپند خرداد و امرداد به نقش درآمده است (به بخش ساقههای پیوستهی نگارههای 10 و 11 رجوع کنید).
نگارهی 10- ساقههای گل زنبق : الف- (سمت راست) نگارههـای تخت جمشید، ب- (سمت چپ) گل زنبق پایه بلند (Iris Aphylla).
نگارهی 11- الف) نمونهی طبیعی ساقههای زیر زمینی گیاه زنبق و اتصال آنها به یکدیگر ؛ ب) رشد ردیفی گیاه زنبق ؛ج) نمونهی سنگنگارهها با ساقههای زیر زمینی؛ د) نگارهی کلی سنگنگارهی تخت جمشید. به شباهت ریشه گیاه زنبق در دو تصویر الف و ب توجه کنید.
حضور فرهوشی (فروهر)- نگارهی 12- که خود نماد سیر و سلوک در دایره ی تکامل ( گذار از شش امشاسپند) و رسیدن به اَشویی و جاودانگی میباشد (پیوستن به خاوراَفَخشیا = نورالانوار) در کنار گیاه زنبق، کلیت هفت امشاسپند را که مهمترین بخش خردورزی عروج یک زرتشتی است در تخت جمشید به صورت نگاره درآورده شده است.
نگارهی 12- حضور فرهوشی (فروهر) به عنوان نماد تکامل (گذار از شش امشاسپند) و رسیدن به اَشویی و جاودانگی در کنار گیاه زنبق.
از سوی دیگر، ایزد رشن (Rashn) در اوستا یکی از همکاران امشاسپند امرداد میباشد و گل منسوب به آن چنان که گفته شد گل نسترن است؛ تکرار گلهایی که در قابهای حاشیهی نگارهها دیده میشوند اشاره به داربستهای گیاه نسترن دارد که گلی با عطری خوش و آرامشبخش است و در میانِ ردیف سروها کاشته شده و بهعنوان سایهبان ِمهمانان ِدر حال انتظار از آن سود جسته میشده است (نگارهی 13). ادامهی حضور گیاه نسترن به صورت یک باور (برای پاسداری و ماندگاری باغ) را در کتاب " ارشاد الزراعه" قرن دهم هجری قمری نیز میتوان دید.
تصویر شماره ی 13- تکرار گل در حاشیه قابهای مربوط به تالار کوروش به صورت نمادی از داربستهای نسترن به عنوان سایهبان مهمانان در حال انتظار که اشاره دارد به حضور ایزد رشن در این نگارهها. برگرفته از تصاویر قالبهای نقوش برجسته ایران، چاپ موزه بریتانیا، 1932.
منبع: طاووس آنلاین
با سلام جهت استفاده از مطالب صلوات بر محمد و آل محمد بفرستيد و لطفاً لينك ما را در وبلاگ يا وبسايت خود قرار دهيد و به دوستان خود معرفي نماييد باتشكر - مديريت وبلاگ
نظرات شما عزیزان:
.: Weblog Themes By Pichak :.